FashionDoll Inéz neemt hoge hak onder de loep met Raoul Martin

Fashion Doll Inez Paris

Vandaag ben ik bij Inéz in Parijs, en zij heeft als ballet student natuurlijk oog voor schoenen.
Zij draagt dagelijks haar balletschoentjes gemaakt van zacht leer of satijn en weet waar de
vorm van de ballerina’s vandaan komt.

Ik ben benieuwd hoe zij aankijkt tegen het gebruik van de dameshakken of is dit voor een
ballerina een dodelijke stapper?
We hebben afgesproken in de Marais bij Inéz haar favoriete salon de thé, Le Loir dans La Théière
3 Rue des Rosiers, 75004 Paris.

home4
Le Loir dans La Théière

Gezellig dat we elkaar weer spreken, nou de hoge hakken dan Inéz begint met een kleine intro van de plateau schoen die gedragen in de 15 eeuw en heel decadent versierd werd met name in Italië.
Deze werden met name door de adel en de gegoede burgerij gedragen. De reden er van was dat zij
met hun schoenen aan in deze plateau schoenen stapten om over straat te lopen om zo te voorkomen
dat hun prachtige jurken vies werden van het straat vuil.

 

9e513ea78a9f92f4381dfb3129ca2e68
plateau schoenen te zien in the Met museum

 

Vanaf hier verteld Inéz, begint de ontwikkeling van de schoen rond 1600 hadden schoenen hakken en
die vertelde opzicht al een verhaal. De schoen en de hak waren meestal rood en dat betekende dat met
van adel was. De hoogte van de hak vertelde hoe machtig je was.
Het waren voornamelijk mannen die deze hakken schoenen droegen
een mooi voorbeeld hier van is Lodewijk XIV.

Rond 1700 na de revolutie was het trendy om eenvoudig gekleed te gaan dus de hak veranderde mee,
de hak kreeg een erotische en decadente lading en niemand van het “volk” wilde niets meer met de adel
van doen hebben.
Rond 1900 kwam de hak weer  in het modebeeld terug en vanaf toen is de ontwikkeling niet meer te stoppen geweest.

In 1948 kwam de High Fashion uit Parijs en de Italianen schreven de stiletto hakken voor.
De Engelse hadden daar een eigen visie op en Mary Quant ontwierp platte schoenen met een rechte neus.
De modewereld heeft er voor gezorgd dat de hakken bij de dames zijn terecht gekomen en de heren het
na kijken hadden.

sandal-669372_640
De hoge hak anno vandaag!

Zo, dat is nog eens een verhaal over de hoge hakken geweldig om te weten en als ontwerper kijk
je meteen anders naar schoenen.
Ik ben weer bij gepraat en we bestellen samen een heerlijke thé voor bij de lunch.
Het is een korte mode briefing en jullie krijgen een klein en smakelijk lunch gerecht van ons mee
voor het weekend:

kippenragout-2
Pasteitje met kippenragout

Kippenragout bereidingswijze:

5 dl kippenbouillon, 200 g kipfilet, 150 g champignons, 60 g boter, 40 g bloem, 2 theelepels citroensap, 1 eidooier, 1 ui, .25 bosje peterselie, peper.

Bone appetite et a bientôt,

Inéz & Raoul

You may also like